Kruid in de kijker

Citroenmelisse

Nu de examens begonnen zijn, moeten we ons wapenen tegen die vervelende examenstress. Iedereen heeft er al eens last van gehad en voor sommigen werkt het echt verlammend. Daarom hebben we ervoor gekozen deze maand citroenmelisse in de kijker te zetten.

Citroenmelisse is een plant die elke kruidenliefhebber graag in zijn tuin wil vanwege zijn heerlijke citroengeur en zijn geneeskrachtige eigenschappen. De Latijnse naam is Melissa officinalis. Melissa betekent honingbij. De plant is namelijk een bron van nectar en zeer geliefd bij de bijen, maar weert bovendien muggen en motten. Vroeger wreven imkers hun bijenkorven in met een handvol citroenmelisse na het korven van een nieuwe zwerm om het zwermen te voorkomen en om andere bijen aan te trekken. Vanwege de citroenachtige geur en smaak hebben wij ‘citroen’ aan de naam melisse toegevoegd.

Het kruid is afkomstig uit Zuid-Europa, is in de middeleeuwen naar de kloostertuinen gekomen en heeft zich later verspreid naar de boerderijen. In Sardinië en Corsica groeit het in de vrije natuur. De Grieken kennen citroenmelisse meer dan 2000 jaar. Via de Romeinen en de Arabieren kwam dit plantje naar onze streken.

Karel de Grote was zodanig overtuigd van de bijzondere geneeskrachtige werking van citroenmelisse, dat hij in zijn Capitularis de Villis verordende dat het plantje op al zijn landgoederen doorheen zijn rijk zou worden aangeplant.

Het is een doorlevende kruidachtige plant die na de winter snel boven de grond verschijnt. De groene, gezaagd-gekartelde blaadjes staan kruisgewijs aan de vierkante stengels. De blaadjes zijn behaard en bevatten talrijke oliekliertjes die voor de citroengeur zorgen. Bij het zelf oogsten is het belangrijk de bladeren te plukken vóór de bloei omdat ze daarna niet meer zo lekker geuren. Laat een deel van de plant wel in bloei komen voor de bijen. Melisse bloeit van juni tot oktober met kleine, gelige tot wit-roze lipbloemen. Als je de plant zaad laat vormen zaait ze zich heel gemakkelijk uit.

In de keuken is citroenmelisse goed te combineren met bieslook en bernagie. Hij is aangenaam in fruitsla en bij een ijsbereiding of om koele dranken te aromatiseren. De blaadjes zijn decoratief in vruchtensappen en puddingen.

Rond 1611 maakten de Parijse Karmelietessenzusters het vermaarde ‘Eau de Melisse des Carmes’ waarin citroenmelisse één van de ingrediënten was en dat in vorige eeuwen in geen enkele huisapotheek ontbrak omwille van de geneeskrachtige werking. Citroenmelissethee helpt tegen alle klachten ten gevolge van zenuwachtigheid en stress. Ik denk bijvoorbeeld aan slaapstoornissen, maagproblemen, gebrek aan eetlust, examenvrees,… Bovendien heeft melisse een aangename friszoete (citroen)smaak.

We besluiten met alle studenten veel moed toe te wensen tijdens deze examenperiode, zonder faalangst, met een goede nachtrust en daarna ook met mooie resultaten. Vergeet hierbij het kopje melissethee niet. Gezondheid!

Dit vind je misschien ook leuk...