Kruid in de kijker

Rozenblaadjes

De roos is een van de oudste bloemensoorten die we kennen en nog steeds de meest populaire. Ze bestaat al duizenden jaren en werd ook gevonden in de graven van de oude Egyptenaren. In het oude China bestonden enorme uitgestrekte rozenvelden en de keizerlijke bibliotheek bezat toen al meer dan vijfhonderd werken over de rozenteelt. De koning van Babylon gebruikte rozen om zijn paleis in Perzië te verfraaien. Ze werden speciaal gekweekt om er geparfumeerde olie van te maken en om er de matras van de Sultan mee op te vullen. De rijkste zakenmannen in Kashmir bezaten zeer fraaie rozentuinen. Wanneer ze terug thuiskwamen van een lange zakenreis werden rozen in de rivier gestrooid om dit te vieren.

Later stonden rozen synoniem voor de ergste uitspattingen van het Romeinse keizerrijk. Boeren werden verplicht om rozen te kweken in plaats van voedsel, om te voldoen aan de eisen van de keizer. De rozen werden overal voor gebruikt. Het huis werd ermee versierd en er werden rozenblaadjes als tapijten op de vloer gestrooid tijdens feesten en orgieën … De keizers vulden hun zwembaden en fonteinen met rozenwater. Het verhaal doet de ronde dat bij de banketten van keizer Nero bedienden rozenblaadjes vanaf het plafond naar beneden goten over de gasten. Dit deden ze met zoveel overgave en in zulke grote hoeveelheden dat sommige genodigden er in stikten. Ook Cleopatra liet de vloer en haar bed vol rozenblaadjes strooien als er een gast kwam.

De roos kreeg haar officiële naam in het oude Rome, namelijk Rosa, wat rood wil zeggen in het Latijn. Ondertussen kennen we ze in bijna alle kleuren en in duizenden variëteiten. Elke rozenkleur heeft een andere betekenis. Een rode roos brengt diepe liefde en passie over, terwijl een witte roos de zuiverheid symboliseert. Gele rozen moeten worden gegeven om vriendschap en zorgzaamheid uit te drukken. Een lichtpaarse roos vertegenwoordigt liefde op het eerste gezicht en een donkerpaarse roos staat voor koninklijk. Lichtere kleuren tonen lichtere emoties zoals roze voor waardering, oranje voor samenhorigheid en perzik als hoop voor een mooie toekomst.

Pluk de roos, niet de doornen.

De traditie om rozenblaadjes uit te strooien door het gangpad voor de bruid komt voort uit het idee van de vruchtbaarheid. Het bloemenmeisje draagt traditioneel een wit jurkje en gooit rode rozenblaadjes. Symbolisch vertegenwoordigt de witte jurk haar zuiverheid en de rode rozenblaadjes staan voor de vruchtbaarheid. Het beeld van het bloemenmeisje is dus bedoeld om het verlies aan zuiverheid van de bruid te veranderen in dat van romantiek en vruchtbaarheid in haar huwelijk.

Rozenblaadjes ruiken heel lekker en zijn ook geneeskrachtig. Als thee of als olie geven ze zwakke zenuwen een weldadige rust; de geur verbetert de stemming en kalmeert bij onrust. Daarom zijn ze ook heel geschikt in een kruidenkussen. Rozenblaadjesthee helpt het overtollige vocht af te voeren, maar ook de afvalstoffen als reinigende thee. De blaadjes worden echter vooral gebruikt als aroma in parfum en potpourri. Rozenwater helpt bij een vette huid of om een gevoelige of ontstoken huid te “kalmeren”. Maak je eigen reinigingslotion met 125 ml rozenwater, 125 ml plantaardige glycerine en 2 druppels rozenolie. Giet deze ingrediënten in een fles en schud stevig. Bevochtig je huid met warm water en masseer er de lotion zachtjes in met de vingertoppen. Spoel de huid na met warm water.

Op warme zomerdagen smaakt ijsthee van rozenblaadjes heerlijk verfrissend. Laat de thee afkoelen tot hij drinkklaar is en doe er dan een flinke eetlepel honing bij. Roer goed tot de honing is opgelost. Laat verder afkoelen en serveer de thee met ijsblokjes, rozenblaadjes en een rietje. Rozenblaadjes zijn ook heel geschikt om er je sla of je nagerecht mee te versieren.

We besluiten met een tip in de aanloop naar Valentijn. Verras je geliefde met rozenblaadjes op een romantisch gedekte tafel of in de slaapkamer op het bed. Benieuwd naar jullie reacties, bevindingen, tips of recepten …

Dit vind je misschien ook leuk...