Kruid in de kijker

Daslook

Daslook of wilde knoflook (Allium ursinum) ziet eruit als bieslook met een blaadje en verspreidt in de lente, wanneer hij bloeit, een intense knoflookachtige geur. Zijn helgroene, lancetvormige, glanzende bladeren die op meiklokjes lijken, komen uit een langwerpige knol die met witte doorschijnende bolletjes omgeven is. Het is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae) en is dus verwant aan knoflook en bieslook. Andere benamingen zijn borslook, uienbloem en woutknooplook. Onze Germaanse voorouders associeerden de daslook met de beer. De soortnaam van de Allium ‘ursinum’ betekent beer. Men dacht dat de beer zijn kracht te danken had aan dit kruid omdat wanneer hij uit zijn winterslaap komt hij als eerste de daslook gaat eten. In Duitsland wordt de plant immers berenlook genoemd. Daslook smaakt niet alleen goed, maar is ook gezond.

Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij.

Het genezende effect van daslook is vergelijkbaar met dat van knoflook. Daslook is zeer geschikt als zuiveringskuur in het voorjaar en helpt chronische huidziektes te bestrijden door de bloedreinigende eigenschappen. Men plukt de bladeren van april tot mei, nog vóór de bloei, de ajuintjes in de late zomer en herfst. Daslook is een inheemse en beschermde plant. Je mag hem niet plukken in het wild. Je kunt hem gemakkelijk in de tuin kweken. Een schaduwrijk plekje met een licht vochtige grond is ideaal, bijvoorbeeld in de schaduw van een boom of een andere grote plant. Daslookknolletjes kan men net als knoflook gebruiken. Hoewel daslook smaakt zoals knoflook, hou je er geen slechte adem aan over. Daslook werkt gunstig op de maag en de darmen en doet zelfs wormen verdwijnen. Net als andere looksoorten werkt daslook bloeddrukverlagend en helpt daarom tegen hart- en vaatziekten.

Om heel het jaar daslook in huis te hebben, kan men ook daslookgeest maken. Daarvan neemt men elke dag 10 tot 12 druppels met water. Deze druppels verhelderen het geheugen en voorkomen aderverkalking. Wie liever daslookwijn wil, neemt een handvol fijngesneden bladeren, kookt die eventjes in ¼ liter witte wijn, zoet die naar smaak met honing en drinkt deze wijn overdag langzaam slokje voor slokje.

Daslook kan je eveneens in gedroogde vorm kopen en gebruiken in salades, soepen, sauzen, bij groenten of onder plattekaas. Met wat olijfolie is hij ook lekker in pesto of vinaigrettes.

Graag geven we je nog enkele recepten mee. De opgegeven hoeveelheden zijn speciaal ontworpen voor gedroogde daslook.

Daslook-dressing

  • Ingrediënten voor 4 personen : 150 ml yoghurt, 3 eetlepels verse slagroom, 1 theelepel gehakte peterselie, 1 snuifje zout, 1 snuifje suiker, 1 theelepel lijnzaad- of olijfolie), ½ theelepel mosterd en 1 theelepel gedroogde daslook.
  • Werkwijze : Meng de ingrediënten en laat gedurende 4 uur intrekken.

Daslook-pesto

  • Ingrediënten voor 4 personen : 100 ml olijfolie, 4 theelepels vers geraspte Parmezaanse kaas, 4 eetlepels pijnboompitten, amandelschilfers of walnoten, 6 theelepels gedroogde daslook, 4 eetlepels lauw water en zout.
  • Werkwijze :
  1. Meng de daslook met 4 eetlepels warm water en laat ongeveer 4 uur opzwellen.
  2. Voeg vervolgens de olijfolie toe en roer alles door elkaar.
  3. Net voor het opdienen, rooster je de pijnboompitten 1 minuut in een hete pan zonder olie.
  4. Plet de pijnboompitjes in een vijzel en doe ze samen met de Parmezaanse kaas bij het daslook-olijfoliemengsel.
  5. Voeg wat zout toe.

Daslook-pesto is heerlijk in de pasta.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. zegt:

    Leuke recepten, dank je wel! Maar vanaf 2017 is daslook niet meer beschermd en mag het gewoon in het wild geplukt worden.

  2. tkruidenwinkeltje zegt:

    Dank je wel voor de interessante aanvulling. 🙂

Reacties zijn gesloten.