Tip van de maand

Ambachtelijke siroop

Siroop is een geconcentreerde vloeistof waarin een grote hoeveelheid suiker is opgelost. Luchtdicht bewaard is het door het hoge suikergehalte ongekoeld lang houdbaar. Wanneer de siroop dik is, spreekt men van stroop.
Limonadesiroop kan je maken met alle smaken die je maar kunt bedenken zoals bijvoorbeeld met ananas, aardbeien, sinaasappelen of citroenen. Limonade van zelf bereide siroop is én goedkoper én gezonder dan gekochte limonade. Je weet namelijk precies wat er in jouw siroop zit.
Wij verkiezen siropen die geneeskrachtig zijn, de zogenaamde medicinale siropen. Vele daarvan zijn niet alleen geneeskrachtig, maar bovendien ook heel lekker in water, spuitwater, champagne of een cocktail. Medicinale siropen waren al bekend in de oude Arabische geneeskunde. Het woord siroop is ontleend aan het Arabische ‘sirab’, ‘scharab’ of ‘scherbet’, dat ‘suikerhoudende drank’ betekent.

Men vangt meer vliegen

met een lepeltje siroop

dan met een vat azijn.

Medicinale siropen zijn aftreksels van (meestal vers) plantenmateriaal dat enkele dagen mag macereren (weken) in water en waar nadien suiker aan toegevoegd wordt. Dit mengsel wordt verwarmd tot ongeveer 90 graden zodat de suiker goed oplost en we een mooie siroop krijgen. De siroop mag niet koken want dan zal die gaan geleren. Soms wordt in plaats van suiker ook honing gebruikt. Wij hebben echter ondervonden dat de siroop dan minder lang bewaart.

Omdat we onze eigen bereidingen maken op het ritme van de seizoenen van de natuur, beginnen we in het voorjaar met de paardenbloemsiroop. Deze siroop heeft een zachte honingsmaak zonder dat er ook maar één likje honing in zit. In mei volgt dan de seringensiroop van de paarse sussemienen. Die smaakt naar violetsnoepjes met een vleugje appel. Sommigen proeven zelfs een lichte perziksmaak. Juni is de vlierbloesemmaand. Momenteel hebben we dus een grote voorraad vlierbloesemsiroop. Met een scheutje in de champagne bekomen we een overheerlijke ‘Hugo’. Aan de vlierstruiken lieten we de helft van de bloesems hangen. Die worden dan zwarte bessen waarmee we vlierbessensiroop toveren die heel geschikt is als hoestdrankje. Hier en daar vind je al een rijpe tros. Rozenbottels oogsten we in de winter na de eerste vorst. De bottels zijn dan zacht genoeg om er rozenbottelsiroop van te koken. Deze siroop verhoogt je weerstand en bevat heel veel vitamine C. En zo is het jaar rond en kunnen we weer van vooraf aan herbeginnen.

Voor weegbreesiroop zijn we niet afhankelijk van de seizoenen omdat we die met de bladeren van de smalle weegbree maken en die vind je heel het jaar door in de natuur. Weegbreesiroop is slijmoplossend en heel geschikt tegen de hoest. Ondertussen is ook onze luchtwegensiroop heel populair. Deze siroop maken we met vele soorten gedroogde kruiden die ingezet worden tegen verkoudheden zoals tijm, salie, eucalyptus, …

Willen jullie ook eens siroop maken, probeer het dan met onderstaand recept. We zijn benieuwd naar jullie bevindingen.

VLIERBLOESEMSIROOP

Ingrediënten : vlierbloesemschermen, citroenschijven, water, 1 kg suiker per liter vocht, 8 gram citroenzuur.

Bereidingswijze

  • Knip de bloempjes van de schermen af. Doe de bloempjes in een grote kookpot en doe er net zoveel water bij totdat ze net onder staan.
  • Dek de bloesems af met de citroenschijven. Leg een bord op de bloesems zodat ze goed onder water blijven. Anders worden ze snel bruin.
  • Doe het deksel op de kookpan en zet die op een koele plek minstens 24 tot maximaal 72 uur weg om het in te laten trekken.
  • Giet het water met de citroen en de bloesems door een zeefdoek en laat goed uitlekken. Wring de doek goed uit zodat je ook zoveel mogelijk stuifmeel in het vocht krijgt.
  • Voeg 1 kg suiker per liter vocht bij het mengsel. Doe er ook het citroenzuur bij.
  • Verwarm het mengsel tot ongeveer 90 graden zodat de suiker goed oplost terwijl je roert.
  • Doe de hete siroop in goed schoongemaakte en gesteriliseerde flessen en sluit direct af. Laat de flessen op hun kop afkoelen.
  • Bewaar de siroop op een koele donkere plek. Eens de fles geopend, nog een maand houdbaar in de koelkast. Het is heel normaal als je bezinksel ziet op de bodem van de fles. Dit is stuifmeel uit de bloesems.

Ben je niet zeker van je stuk, dan kan je eerst ons filmpje bekijken over het bereiden van vlierbessensiroop en wanneer de bessen rijp zijn, dan kan je hem ook echt proberen te maken. Succes!



Dit vind je misschien ook leuk...