Kruid in de kijker

Salie

Salie wordt wel eens de ‘koningin’ der geneeskrachtige planten genoemd. De officiële Latijnse naam is Salvia officinalis. Salvia komt van het Latijnse woord salvere en betekent redden of genezen. Salie heeft een grijsgroen, ovaal blad en kan 30 tot 80 cm hoog worden. In juni komen er paarsblauwe, witte of roze bloemen tevoorschijn waar bijen en hommels op afkomen. De plant heeft een friskruidige geur die een beetje aan lavendel en kamfer doet denken. Door een takje gedroogde salie te verbranden zuiveren de mensen hun huis. Dit is een oud gebruik dat nog steeds wordt toegepast. Daarnaast is salie een keukenkruid en een verrukkelijke smaakmaker.

Volgens de oude Grieken en Romeinen was salie één van de meest geneeskrachtige planten op aarde. In elke Middeleeuwse kloostertuin had het plantje dan ook een prominente plek. In de bergen rondom de Middellandse zee – want daar groeit salie het liefst – plukt men de verse blaadjes dagelijks om er kruidenthee van te zetten.

‘Wie in de meimaand salie eet, krijgt levensjaren bij de vleet’. En wie weet geldt dit ook niet voor de andere maanden…

Uit veel onderzoeken blijkt inderdaad dat salie een heilzame werking heeft. Het kruid brengt je vetprofiel in balans (evenwicht tussen goede en slechte cholesterol), zorgt ervoor dat je voedsel beter verteert, werkt kalmerend en zuiverend op de luchtwegen, zorgt voor een frisse adem en heeft een goede invloed op de werking van je geheugen.

Keelpijn is al vlug van de baan wanneer je gorgelt met saliethee. Het stevig inmasseren van salie-olie op bovenbenen en billen draagt bij aan het voorkomen of verminderen van cellulitis. In stressvolle periodes doet saliemelk wonderen voor een drukke geest. Aangezien salie veel antioxidanten bevat, geeft het ook nog eens een boost aan je lever en je lymfesysteem!

Salie is ook een middel dat gebruikt wordt om de ongemakken van de menopauze tegen te gaan. Fyto-oestrogenen zijn stoffen die dezelfde chemische structuuropbouw hebben als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. De in de Salvia officinalis voorkomende fyto-oestrogenen zorgen voor een betere hormoonbalans en wordt dus ook gedronken tegen ‘opvliegers’, het uitbreken van zweet tijdens de overgangsjaren, die vooral ’s nachts opkomen.

field summer garden leaf

Ben je ondertussen nog niet gewonnen voor dit wonderkruid, dan halen we je misschien over de streep met dit folkloristisch weetje. Lang geleden gingen maagden op de avond van de langste dag van het jaar (midzomernacht) in groepjes naar een park. Ieder maagd had een salietakje bij zich. Met deze salie moesten de vrouwen enkele rituelen uitvoeren. Als alles goed verliep, verscheen precies om middernacht de toekomstige echtgenoot.

Dit vind je misschien ook leuk...