Ceci n’est pas un thé…
Ja, dat lees je goed: bij ‘t Kruidenwinkeltje kan je geen thee kopen! Die benaming is immers gereserveerd voor de gedroogde bladeren van de theeplant of Camellia sinensis, de bekende struik uit Zuidoost-Azië die aan de basis ligt van zwarte thee, groene thee en witte thee. Er bestaat zelfs blauwe thee (Oolong) die deels geoxideerd is, maar niet volledig zoals de zwarte thee.
De heerlijke en gezonde dranken die je met de producten van ‘t Kruidenwinkeltje bereidt, heten officieel echter kruidenaftreksels of infusies. Toch worden beide begrippen vaak door elkaar gebruikt waarbij thee duidelijk het pleit wint. Zo geeft Google ruim 190 miljoen zoekresultaten voor ‘thee’ tegenover amper 310.000 voor ‘infusie’. Om de verwarring compleet te maken, spreekt men geregeld ook over kruidenthee, waarmee dus geen echte thee maar een kruidenaftreksel of infuus bedoeld wordt. Kruiden bevatten overigens geen cafeïne (of theïne) waardoor een kopje kruiden’thee’ zonder problemen nog vlak voor het slapengaan mag gedronken worden.
In de kruidengeneeskunde bestaan trouwens nog wel meer ongewone termen naast de ‘infusie’. Zo mag men op sommige kruiden geen heet water gieten omdat ze door de hitte hun geneeskracht kunnen verliezen. Dit geldt bijvoorbeeld voor maretak en kalmoeswortel. Die laat men een nacht in koud water weken om een koud aftreksel of maceraat te bekomen. Soms zal men de kruiden nadien ook met heet water overgieten om zowel de geneeskrachtige stoffen die enkel in koud water als degene die in heet water opgelost worden, te kunnen gebruiken. In plaats van water kunnen de kruiden ook langere tijd in olie opgezet worden: dan spreekt men over een oliemaceraat. Zo wordt ook de Sint-Jansolie van ‘t Kruidenwinkeltje bereid.
Een decoct slaat dan weer op een afkooksel in plaats van een aftreksel, waarbij de kruiden (vaak de wortels, de schors of houtige plantendelen) enige tijd gekookt worden om er geneeskrachtige stoffen aan te onttrekken.
Bij een tinctuur of essence worden de gedroogde kruiden in alcohol van 38% tot 40% opgezet waarna ze langzaam hun geneeskrachtige stoffen prijsgeven. De bekendste en veruit meest toegepaste tinctuur is die op basis van Zweedse kruiden. Hij wordt door ons vier tot zes weken op een warme plek gezet en dagelijks opgeschud. In de kruidengeneeskunde is het een van de krachtigste en meest veelzijdige helpers uit de natuur.
Over de gezondheidsvoordelen van thee zijn al bibliotheken volgeschreven. Niettemin onderschatten de meeste mensen de vele pluspunten van een lekkere en gezonde kruidenthee. Het is immers een perfecte dorstlesser, niet alleen wanneer het buiten koud en guur is, maar zelfs op een heerlijke zomerse dag. Kruidenthee is supergezond: het bevat 0% alcohol (uiteraard), maar ook 0 calorieën en geen suiker. Daarom is het voor iedereen geschikt en past het beter dan welke drank ook bij élk dieet. Kruideninfusies zijn goedkoop en komen in zovele soorten en smaken dat variaties eindeloos zijn. De specifieke gezondheidsvoordelen van kruidenthee bij de behandeling van allerlei kwalen en kwaaltjes komen daar nog bovenop. Een kopje kruidenthee is zo gezet en smaakt altijd!
Kwaliteit en duurzaamheid
Bij ‘t Kruidenwinkeltje kiezen we resoluut voor kwaliteit en duurzaamheid. In onze tuin wordt vanzelfsprekend niet gesproeid met pesticiden of extra bemest. ‘De natuur vrij laten groeien en bloeien’ is ons motto. Ook alle kruiden die we inkopen zijn voorzien van een biolabel.
Bereidingen van het huis worden zonder chemische additieven of bewaarmiddelen gemaakt.
Onze losse kruiden zijn verpakt in kraftpapieren blokbodemzakjes van 100% papier met een vetvrije papieren binnenlaag. Samengestelde kruidenthees zitten in gelijkaardige zakjes met een venstertje. Voor staaltjes en weggevertjes gebruiken we pergamijnzakjes in lichtglanzend, glad, doorschijnend papier, heel wat milieuvriendelijker dan gangbare plastic verpakkingen.
Ten slotte kunnen onze milieubewuste klanten hun thee zetten met composteerbare theefilters uit chloorvrij papier. Na gebruik mag alles gewoon bij het gft of op de composthoop.
Mag ik zomaar starten met een geneeskrachtige kruidenkuur?
Veel geneeskrachtige kruiden staan bol van belangrijke voedingsstoffen en kennen talloze nuttige toepassingen. Ze kunnen doorgaans veilig gebruikt worden door gezonde, volwassen mensen.
Ben je echter zwanger, ben je allergisch aan bepaalde stoffen, heb je last van chronische aandoeningen of neem je al medicijnen in, raadpleeg dan altijd je huisarts voor je met een geneeskrachtige plantenkuur begint. Sommige kruiden zijn immers zo krachtig dat ze de werking van reguliere geneesmiddelen kunnen verzwakken of net versterken. Zo kunnen ze tot ongewenste en gevaarlijke effecten leiden. Even goed kan het juiste kruid, in de juiste dosering gebruikt, een prima ondersteuning bieden van reguliere medicatie, waardoor de kansen op een snelle en volledige genezing alleen maar toenemen. Bovendien kunnen kruiden vaak voorkomende, vervelende of schadelijke nevenwerkingen van klassieke medicijnen onderdrukken of verhinderen. Net daarom is overleg met je arts erg belangrijk. Ook voor kinderen overleg je uit voorzorg altijd best even met de dokter vooraleer je een kruidenkuur opstart.
Zoals voor alle gezonde voedingsstoffen geldt ook voor geneeskrachtige kruiden: overdrijf niet. Wissel af en gebruik ze met mate. Dan kan een kopje kruidenthee geen kwaad, maar houdt het je integendeel in topvorm en beschermt het je lichaam tegen allerlei ziektes en vervelende kwaaltjes.
Wie was Maria Treben?
Bij ‘t Kruidenwinkeltje laten we ons graag inspireren door de kruidenkennis van Maria Treben. Wie was deze bekende kruidenkundige?
Maria Treben was een Oostenrijkse herboriste en auteur, geboren op 27 september 1907 in Bohemen. Ze was vooral bekend vanwege haar boeken over kruidengeneeskunde, waarin ze de geneeskrachtige eigenschappen van planten beschreef en hoe ze gebruikt konden worden om verschillende ziekten en aandoeningen te behandelen.
Treben werd geboren in een familie van boeren en was de jongste van zeven kinderen. Ze ontwikkelde al op jonge leeftijd een grote interesse in kruiden en begon haar eigen tuin aan te leggen waar ze verschillende kruiden kweekte. Later ging ze bij een apotheker werken, waar ze meer kennis opdeed over kruidengeneeskunde.
In 1948 begon Maria Treben met het schrijven van haar eerste boek, “Gezondheid uit de apotheek van God“, dat al snel een bestseller werd en in verschillende talen werd vertaald. Het boek beschrijft de geneeskrachtige eigenschappen van verschillende kruiden en planten, en hoe deze gebruikt kunnen worden om verschillende aandoeningen te behandelen. In de jaren daarna publiceerde Treben nog meer boeken over kruidengeneeskunde, waaronder “Getuigenissen van genezingen“. Haar boeken werden wereldwijd bekend en hebben veel mensen geholpen om op een natuurlijke manier gezond te blijven of te worden.
Maria Treben overleed op 26 juli 1991 op 83-jarige leeftijd in haar woonplaats Grieskirchen. Ze wordt nog altijd herinnerd als een pionier op het gebied van kruidengeneeskunde en als een inspiratiebron voor veel mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen.
Het is zeer waarschijnlijk dat Maria Treben Sebastian Kneipp kende, aangezien Kneipp een belangrijke figuur was in de ontwikkeling van de natuurgeneeskunde en hydrotherapie in Duitsland en Oostenrijk in de 19e eeuw. Kneipp was vooral bekend vanwege zijn gebruik van waterbehandelingen en plantengeneeskunde om verschillende aandoeningen te genezen. Zijn ideeën en methoden hadden een grote invloed op de ontwikkeling van de natuurgeneeskunde in Europa en hebben bijgedragen aan de populariteit van kruidengeneeskunde en andere natuurlijke geneeswijzen. In onze categorie ‘Bad‘ vind je vele producten van topkwaliteit die door de firma Kneipp in het Duitse Würzburg worden gemaakt.
Maria Treben kende nog andere kruidenkundigen zoals Johann Künzle, die in de vroege 20e eeuw bekend stond om zijn boeken en lezingen over kruidengeneeskunde en de Duitse arts Rudolf Fritz Weiss, die bekend stond om zijn uitgebreide kennis van medicinale planten.
Tot slot was Treben waarschijnlijk ook bekend bij de Zwitserse kruidenkundige Alfred Vogel, vermaard om zijn kennis van geneeskrachtige planten en zijn promotie van natuurlijke remedies. Vogel richtte zijn eigen bedrijf op, A. Vogel, dat gespecialiseerd is in de productie van natuurlijke geneesmiddelen en voedingssupplementen op basis van kruiden. Onze stoomdruppels ‘Adem Vrij’ met 100% natuurlijke essentiële oliën komen bijvoorbeeld uit een fabriek van de internationale A. Vogel groep met hoofdkantoor in Roggwil, Zwitserland.
Het is niet geweten of Maria Treben nog familie heeft. Na haar overlijden in 1991 zijn er geen berichten geweest over eventuele familieleden. Het staat wel vast dat ze geen kinderen had en dat haar man, die haar hielp bij het schrijven en publiceren van haar boeken, enige tijd voor haar overleed. Het lijkt er dus op dat Maria Treben geen directe familie had die haar werk en nalatenschap voortzetten. Haar boeken worden echter nog steeds veel gelezen en hebben een belangrijke rol gespeeld in de popularisering van kruidengeneeskunde en andere natuurlijke geneeswijzen.