Traditioneel vieren we Moederdag op de 2de zondag van mei. In het Antwerpse worden moeders op 15 augustus in het zonnetje gezet. Deze dag staat bekend als Moederkensdag en Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Het eren van moeder is iets van alle tijden, denk maar aan de moedercultus in het klassieke Griekenland en de verering van Maria door de katholieke kerk vanaf de 5de eeuw. De “moderne” versie van Moederdag is er gekomen vanuit Amerika in het begin van de 20ste eeuw.
Deze familiedag staat helemaal in het teken van het verwennen van moeder. De huishoudelijke taken worden op die dag zoveel mogelijk overgenomen door de andere leden van het gezin.
Als meest sprekend symbool van het omgekeerde rolpatroon geldt wel het door de kinderen gemaakte ontbijt op bed. Daarna krijgt mama het cadeautje dat kleintjes al lang van tevoren op school hebben gemaakt en verder nog een bloemetje of een ander geschenk, zoals bijvoorbeeld een doosje pralines, een zeepje of, met een financiële bijdrage van papa, een nieuw huishoudelijk apparaat.
Op hun beurt gaan volwassen vrouwen dikwijls op bezoek bij hun moeder, inmiddels grootmoeder, eveneens met een kleine attentie. Omdat Moederdag een familiedag vol emoties is, zijn gedichtjes een ideale manier om dat in de verf te zetten.
Liefste mama,
‘t Is feest vandaag,
‘t is Moederdag.
‘k Ben blij dat ik eens zeggen mag
hoeveel ik van je hou.
Verras je mama met een zelf geknutseld geschenk of met een uniek boeket. Een bloemenboeket is en blijft een mooie manier om haar te tonen hoeveel respect je hebt voor haar oneindige toewijding om haar familie te blijven ondersteunen in goede en kwade tijden. Ga op pad langs velden en bosranden en verzamel een mooie tuil veldbloemen en kruiden. Hiermee stel je dan een uniek boeket samen. Alleen al het besef dat je er tijd hebt ingestoken, zal haar blij maken.
Onze tip is een bezoekje brengen aan je moeder met een zakje heerlijk geurende moederdagthee. Het zakje bevat het allerbeste uit de kruidentuin, namelijk brandnetel, zoethout, venkel, vlierbloesem, pepermunt, citroengras en rozenblaadjes. Maak er een gezellig weerzien van, neem de tijd en drink samen een heerlijk kopje kruidenthee terwijl jullie kunnen bijbabbelen. Ons kruidenmengsel is niet alleen lekker, maar ook heel geneeskrachtig :
- Brandnetel is het beste ‘bloedzuiverende’ en ‘bloedvormende’ kruid dat er bestaat. Het verdrijft de giffen uit ons lichaam en doet het suikergehalte in het bloed verminderen. Het bevat veel mineralen en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed.
- Zoethout zorgt voor een zoete smaak en wordt voornamelijk gebruikt bij hoest, maag- en darmklachten. Het verhoogt de aanmaak van slijm, vergemakkelijkt zo het ophoesten en vermindert de aanmaak van maagzuur.
- Venkel bevordert de spijsvertering, vermindert winderigheid, werkt vochtafdrijvend en heeft een kalmerende werking op de maag. Bovendien stimuleert het de melkproductie bij borstvoeding.
- Vlierbloesem is een erg effectief zelfzorgmiddel voor het verzachten van een verkoudheid, bronchitis, hooikoorts, beginnende keelpijn en een droge hoest.
- Pepermunt heeft een verfrissende smaak met een milde en zoete ondertoon en is heilzaam voor maag, darmen en gal.
- Rozenblaadjes ruiken heerlijk en voeren als thee overtollig vocht en afvalstoffen af.
- Citroengras heeft een fris zure citroensmaak. Vanwege het hoge ijzergehalte is citroengras goed tegen een ijzertekort in het lichaam. Het kruid heeft antiseptische eigenschappen en zuivert het bloed.
Maak er op 12 mei een fijne dag van om te koesteren en stuur jullie reacties hieronder. Ik kijk er al naar uit.